Få god belysning i alle rom
Vi gir deg sjekklisten du bør ta med til elektrikeren når du skal lyssette boligen.
Behovet knyttet til belysning varierer både basert på rommene, hvordan de skal brukes, samt personlige preferanser. Her finnes det ingen fasit, men det finnes noen rettesnorer du med fordel kan følge.
Ved oppussing eller nybygg bør du planlegge nøye hvor du vil ha belysning, og ikke minst hva slags belysning du ønsker. Hva skal de ulike rommene brukes til, og hvor passer det å bruke lys som en stemningsskaper? Ta gjerne en prat med din Minel-elektriker hvis du vil få en oversikt over mulighetene som finnes.
Når el-materiellet står i stil med resten av rommet, blir helheten perfekt.
Kjøkkenet og kjøkkenbordet blir brukt til så mangt. Her avvikles alt fra barnas hjemmelekser til romantiske middager, og forståelig nok stiller dette ulike krav til belysningen.
Bildet under viser bruk av LED striper som rammer inn kjøkkenet.
I stuen er det naturlig med flere mindre dominerende lyskilder. Lamper kan brukes til å sette fokus på en vegg, et stykke kunst eller det kan være en pyntegjenstand i seg selv.
Når det kommer til soverommet, bør alle ha mulighet til å skru på et lys uten å sjenere de andre i rommet. Ingenting er vel mer irriterende enn at den du deler seng med aktiverer 60 watt i taklampen mens du er i dyp søvn. Koble taklampen til en dimmerbryter, så kan du skru på nok lys til å finne frem uten å vekke din bedre halvdel. Monter gjerne også leselamper på hver side av sengen, så har dere hvert deres lys ved behov.
Badet kan du dele inn i ulike soner. Ved speilet er det smart å tenke praktisk, og montere lys både over og under, eventuelt bak. På dette rommet er det også vanlig med downlights og en dimmer som lar deg justere lysstyrken etter behov. Det blir langt mer behagelig å pusse tennene på kvelden, eller ta et avslappende bad når du har dempet belysningen.
Det er også viktig å huske på rommet utenfor boligen , altså oppkjørselen, inngangspartiet, terrassen og blomsterbedet. Noe av dette belyses av praktiske årsaker, som å finne veien til døren, mens annen belysning handler om å lyssette ting du vil fremheve i hagen.
Har du flyttet inn i en ny bolig der du ikke vet om det er 10 eller 20 år gamle downlights i taket? Det finnes enkle måter å finne ut om disse burde byttes. Det første du må gjøre, er å se om det er misfarge på selve lampen, ledningene eller områdene rundt som skyldes varme. Gammel teknologi, som halogenpærer, har nemlig høy varmeutveksling, og det stilles strenge krav til montering.
Det beste er å bytte ut lampene med moderne downlights med LED. Disse skaper minimalt med varme, og leveres ferdig innkapslet. Dette innebærer at du ikke trenger å bekymre deg for isolasjon eller annet i himlingen. LED-pærene bruker dessuten mindre strøm, så du får både et tryggere hjem og lavere strømregning.
Gamle downlights rommer også gammel teknologi, og avgir høy varme. Det er viktig å få sjekket opp om det er etter forskriftene.
De gamle glødepærene ble forbudt i Norge i 2012, for teknologien var ansett som for lite energieffektiv. Mange savner fortsatt det varme lyset fra glødepærene, og dette kan du nå gjenskape ved å koble LED-lampene dine til en såkalt varmdim. Ved å velge en slik dimmer når du pusser opp eller bygger nytt, kan du få et varmt og godt lys som også senker strømforbruket ditt.
I rom der behovet for belysning er rent praktisk, som på vaskerommet eller garasjen, anbefales bevegelsesstyrte lys.
Les også: Behagelig hverdag med bevegelsessensor
Integrerte dimmere ser mye bedre ut på veggen.
Kostnaden varierer naturligvis basert på hvilken løsning du ønsker. Hvor mange downlights, hvilken type trenger du og hva slags dimmer vil du installere. Bare i ELKO Bright-serien er det flere modeller myntet på ulike behov, og som nevnt finnes det dimmere av typen varmdim i tillegg til vanlige dimmere.
Det er verdt å merke seg at LED-lamper krever spesialtilpassede svakstrømdimmere, så her bør du konferere med en elektriker for å være sikker på at løsningen din blir riktig for deg og din bolig.
Ta kontakt med oss via skjemaet under, så viser vi deg veien mot et riktig lyssatt hjem.
I stuen er det viktig med fleksibel belysning. Bilder: SG Armaturen